15 Haziran 2012 Cuma

ÖDÜL MÜ CEZA MI?


Ödül ve ceza ile eğitilen çocuklar büyüklerini mutlu edecek kabul edilebilir davranışları yapmayı, ceza almamak için mutsuz edecek, kabul edemeyecekleri davranışları yapmamayı öğrenebilirler. Bazı büyükler için bu istenen bir durumdur. Ancak böyle çocuklar yeniliğe kapalı, kendini yönetemeyen, başkalarının istediği gibi davranan, yaratıcılıktan yoksun büyükler olmaya adaydırlar. Çünkü değişip gelişmekten çok, uyumu öğrenirler.

Yeni bir şey denemektense, kendilerine ödül getirecek ya da cezadan koruyacak kalıplara uyarlar.
(Amarika’da tecavüze uğrayan küçük çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada tümünün otoriter ailelerde yetiştiği ortaya çıkmış. Çocuk büyüklere “hayır” demeyi öğrenmediği için bu kabul ediciliği tüm büyüklere transfer ediyor.)

Ödül ve cezanın çocuk üzerinde nörotik etkileri vardır. Ceza- ödül bir gün vardır, ertesi gün anababasının iyi yanına gelir yoktur. Bu çocuğu eğitemeyeceği gibi gerçekten ona çok büyük zararlar verir.

annenotları.com da okuduğum Birsen Özkan'ın bu makalesini uygulama bu günlerde bize çok lazım. Çünkü kızım ödül olmadan bir şey yapmak istemiyor
Ben bu yazı dizilerinden çok faydalandım siz de çocuğunuzla iletişiminizi güçlendirmek niyetinde iseniz buraya göz atın.

2 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...