22 Kasım 2012 Perşembe

MUHARREM AYI VE ORUCU


Tesadüf diye bir şeyin olmadığına inanıyorum. Olsa olsa tevafuk olur. Bugün yüreği çok güzel birisiyle tanıştım bu kişi gününün dörtte üçünü kitap okuyarak geçiriyor. Ona göre tanışmamız kısmetimizmiş. Ufacık sohbetimizde onu içime sokmak isteyecek kadar çok sevdim. Bir insan ancak bu kadar iyi olabilir.
Size içinde bulunduğumuz aydan bahsedeceğim
Bu ay kutsal Muharrem ayı ,allahın ayıdır..

Hz. Muhammed’e ve Ehl-i Beyt’ine inanıp iman edenler, onlara yapılan bu zulmün acısını hiçbir zaman unutmazlar.

Çok sevdiğim rahmetli amcamın da ismi olan Muharrem ayını biraz araştırdım, kaynak gösteremeyecek kadar çok yerden alıntı yaptım.

Hz. Hüseyin'in Kerbela da mel'un yezit ordusunca acımasızca şehid edilmesinin anısına, Muharrem orucu tutulmaktadır. Ayrıca Muharrem'de oruç tutmanın gerekliliği Kur'an-ı Kerim'deki Araf Suresinin 142. ve Fecr Sûresinin ikinci ayet-i kerimesi dayanır.
"...Musa ile otuz gece için vaadleştik. ve bunu, bir on ekleyerek tamamladık. Böylece Rabbinin belirlediği süre kırk geceye ulaştı. Musa, kardeşi Harun'a dedi ki: Toplulum içinde benim yerime sen geç,barışcı ol, bozguncuların yolunu izleme!" Araf Suresi 142.

""On geceye yemin olsun" Fecr Suresi 2.
Muharrem ayı peygamberimiz tarafından da tutulmuştur. Peygamberimiz bu ay için;
""Şehrullahi'l-Muharrem- Allahın ayı" yani İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır demiştir.


Muharrem orucu nasıl tutulur?
Sahura kalkılmaz. Niyet edildikten sonra gün doğumu ile gün batımı arasındaki sürede hiç bir şey yenilmez ve içilmez. Gün batımı ile iftar açılır.
Oruc süresince (12 gün boyunca) düğün,nişan,sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez, Kerbela Şehitleri'nin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmez (Su saf olarak içilmemektedir. Vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, çay,kahve,meşrubat,meyve suyu,ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır).
Muharrem orucunun on ikinci gününden sonra ise On iki İmamlar 'in ve bu yolda şehit olan bütün canların anısına on iki çeşit/veya daha fazla gıdadan oluşan Aşure Çorbası pişirilerek o yılki Muharrem Orucu noktalanır.

Âşura Günü ise Muharrem'in 10. günüdür. Bu sene 24 kasıma denk geldi. Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır.



 

2 yorum:

  1. Bildiğim kadarıyla muharrem ayının 10.günü Yahudiler de Hz.Musa için oruçlu olduğundan, Peygamberimiz 9-10. günlerde ya da 10-11. günlerde oruç tutulmasını istemiş.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...