24 Ekim 2013 Perşembe

OKUL ÇOCUĞUNUN UYKU DÜZENİ


Başta çok zorlandığım bir konuydu uyku düzeni. Akşam erken uyumadığı için sabah da okula kalkmakta zorlanıyordu ama bu günlerde kendime ait birkaç deneme yanılma yoluyla düzenimizi oluşturduk.

En büyük etken televizyon. Hafta içi kızım uyuyana kadar televizyon açmıyoruz bazen uyuduktan sonra bile açmaya gerek duymuyoruz ya neyse...

Çalar saatini saat 20:30 a kuruyorum çalınca hemen odasına koşup zilini kapatıyor.
Bir bardak ılık süt götürüyorum yanına, pijamalarını giymesine yardım ediyorum, dişlerini fırçalayıp yatağına giriyor.

Ben de yanında sandalyeye oturup hikaye kitabından bir hikaye okuyorum. Genelde bu hikaye çok saçmaydı başka oku diyor, bir tane daha okuyorum ikinci hikayede daha da uykusu gelmiş oluyor ışığını kapatıp odadan çıkıyorum.

Çoğu akşam tekrar kalkmak için susadığını söylüyor hiç yataktan çıkmasına izin vermiyorum suyunu yanına götürüyorum ve son kez yanından çıkıyorum bir daha çağırsa da gitmiyorum artık.

Babasının yanına gelip oturduğum zaman aklı kalıyor yanımızda olmak istiyor. Ama mutfakta olduğumu bilince daha rahat uyuduğunu fark ettim. Saat 21:00 de uykuya girmiş oluyor sabah da uykusunu alıp rahat uyanıyor.

Kısacası anladım ki "hadi çocuğum git uyu" demek kendimizi kandırmaktan başka bir şey değil çocuğun anne ve babasıyla baş başa geçireceği zamanlara ihtiyacı var. Bunun için de en güzel vakit uyku öncesi.



21 Ekim 2013 Pazartesi

1. SINIF ÇOCUĞUN DERS YAPMASI NASIL SAĞLANIR?


Bu günlerde bütün 1.sınıf annelerinin genel sıkıntısı çocuğa ders yap demekten bıktıkları.
Bizde böyle bir sorun olmadı düzenimizi kurduk sıkıntı yaşamıyoruz. Neler yaptıklarımız belki size de fikir olabilir diye paylaşıyorum.
Hafta içi Zeynep okuldan gelip, o uyuyana kadar televizyonu açmıyoruz.

Okuldan eve gelince yaptıklarımız
Saat 15:00 gibi eve gelinir eller yıkanıp öğlen yemeği yenilir.
Yemekten yarım saat sonra derse oturuyor.

Matematik ödevlerinde yanına oturuyorum okuma bilmediği için yönergeleri okuyorum, kızım işlemleri yaparken ilgilenmiyorum aynı masada kitabımı okuyorum işlemleri sevdiği için çok sıkılmıyor. Tüm sayfayı bitirince kontrol ediyorum.

Günlük 3-4 yaprak çizgi çalışması ödevi oluyordu. Ona göre en zor ödevi çizgi çalışmaları bu sefer yanında oturmuyorum mutfakta oluyorum özellikle. Ama sık sık yanına çağırıyor tabi.
Sevmediği ödevi hareketlendirmek için iki yöntemimiz var

1. Kum saatini ayarlıyorum hem elinin hızlanması için kum saati tamamen bitmeden satırını bitirmeye çalışıyor. Hem de satır bitip kum saati bitmeyince büyük bir şey yapmış gibi gururlanıyor.

2. Çizelge yapıyoruz yaptığı her satır için renkli kalemlerle istediği bir nesne çiziyorum (çiçek, kelebek, arı..vb) bütün ödevi bitince dolaba asıyor kendisi.

Öğretmeninin yıldızlı beşini almak için zorlansa da tamamlamak istiyor. Evde çalışmayı sevmesi için yüreklendirilmesi çok önemli.

Ödevini tamamlaması bazen 1.5-2 saat sürebiliyor ama bu zaman gittikçe kısalacak diye umuyorum.

Sonraki vakitleri serbest, ilgisini çeken kitaplarından faaliyetler seçip yapıyor . Zigzag makasları ve şekilli delgeçleriyle kesip yapıştırmak en büyük eğlencesi.

Özellikle 1.sınıfta çocuğu olan annelere kolaylıklar diliyorum.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...