Türkiye, Avrupa’da kızartmalık yağ kullanan ülkeler arasında 3. sıradaymış. Yılda 350 bin ton atık yağ oluşuyor. Atık yağları yeniden kazanmayı ve enerji üretiminde kullanmayı hedefleyen 7 şirket bu atık yağın ancak yüzde 2’sini toplayabiliyormuş.
1-Kullanılmış
kızartmalık yağları diğer atıklardan ayrı olarak temiz ve ağzı kapaklı bir kapta
biriktiriniz.
2-Kullanılmış
kızartmalık yağları, çevrenin korunması amacıyla kanalizasyona, toprağa, denize
ve benzeri alıcı ortamlara dökmeyiniz.
3-Bu yağları
kullanılmış kızartmalık yağ toplayıcılarına vermeye özen gösteriniz. (4442845 numaralı “atık yağ toplama” hattına başvurunuz)
o 1 litre atık yağ; 1 milyon litre içme suyunu kirletmektedir.
o Bitkisel atık yağlar; evsel atık su kirliliğinin % 25’ini oluşturmaktadır.
o Kullanılmış kızartmalık yağlar; yeraltı sularının kirlenmesine neden olabilir. Kirlenen yeraltı sularını temizlemek çok pahalı ve zordur. Yeraltı suları her ülke için önemli bir içme suyu kaynağıdır.
o Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar; kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir.
o Bitkisel yağlar yüksek sıcaklıkta kolaylıkla okside olmakta kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra ekotoksik(çevrenin bir veya daha fazla kesimi üzerinde ani veya gecikmeli zararlı etkiler gösteren veya gösterme riski taşıyan madde ve preparatlar) özellikler göstermektedir.
o Kızartmada kullanılan yağlar; kısa sürede oksidasyona uğrayarak kanserojen bir özellik kazanır. Yanmış yağın yemeklerde kullanılması veya kızartma yapılması sağlığı tehlike altına koymaktır.
o Bitkisel atık yağlar; atık su toplama sistemlerinin (kanalizasyon, kollektörler) daralmasına ve tıkanmasına neden olmaktadır.
o Bitkisel atık yağlar; su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önlemektedir.
o Bitkisel atık yağlar; zamanla suda bozularak sudaki oksijeni tüketmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder