10 Şubat 2012 Cuma

bu kışın sert geçme nedeni




Bir haber sitesinde sert geçen bu seneki kışın açıklamasını yazmış.

Sert geçen kış mevsimi nedeniyle küresel ısınmanın etkisini yitirdiğine inananlar yanıldı. Soğukların sorumlusunun da küresel ısınma olduğu ortaya çıktı. Almanya'da bulunan Alfred Wegener Enstitüsü'nden uzmanlar Avrupa'da kış mevsiminin neden bu kadar soğuk geçtiğini araştırdı. Buna göre, geçen yılın Temmuz ayı Kuzey Kutbu'nda bugüne dek tespit edilen en sıcak 4. Temmuz ayıydı.

IŞINLAR ATMOSFERE YANSITILMADI

Bu nedenle buzullar her zamankinden fazla eridi. Bölgede daha az buzul olması nedeniyle Güneş'ten Dünya'ya ulaşan ışınlar buzullar yardımıyla atmosfere yeterince iyi yansıtılamadı. Işınlar atmosfere yansıtılamadığı için okyanus sularını normalden fazla ısıttı. Ayrıca azalan buzullar, okyanus sularındaki ısıyı hapsedemeyerek ısının havaya daha kolay karışmasına neden oldu.
Sıcak hava da kolayca yükselerek, okyanus üzerindeki havanın nemini gittikçe artırdı. Tüm bunlar atmosferde ve hava basıncı düzeninde değişimlere neden oldu. Normalde sıcak havayı Avrupa'ya iten ve soğuğu Kuzey Kutbu'nda hapseden basınç hareketi Arktik Salınım bu nedenle görevini yerine getiremedi. Soğuk hava da Avrupa'yı etkisi altına almış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...